Suplimentele de BCAA devin din ce în ce mai populare și tot mai mulți oameni decid să le folosească. Motivul acestei stări de fapt este, printre altele, pe partea ratei de absorbție a micronutrienților de către organismul uman. Desi aminoacizii sunt componente ale proteinei, datorita structurii lor mai „rupte” in comparatie cu proteinele, ei sunt absorbiti mai eficient, iar organismul beneficiaza de aportul lor mai repede decat daca ar fi furnizat cu proteine intr-un supliment proteic clasic. Cu toate acestea, în multe cazuri, când vine vorba de nutrienți și suplimente alimentare, apare întrebarea – când este cel mai bun moment pentru a le lua? În primul rând, merită să ne amintim ce este de fapt BCAA.
Ce este exact BCAA și pentru ce este folosit în organism?
BCAA este de fapt o abreviere a cuvintelor engleze Branched Chain Amino Acids, care se traduce pur și simplu ca aminoacizi cu lanț ramificat. Denumirea BCAA este folosită cel mai adesea în contextul suplimentelor alimentare, care câștigă în mod constant popularitate. Aminoacizii cu lanț ramificat includ 3 aminoacizi exogeni – cei pe care organismul uman nu îi poate produce singur și este necesar să îi aprovizioneze în cantități adecvate prin alimente. Ce aminoacizi sunt aceștia?
- izoleucina,
- leucina,
- valină.
Deși există mai mulți aminoacizi (părți de proteine), acești trei fac parte din suplimentele de BCAA cei mai responsabili pentru modelarea siluetei și astfel construirea țesutului muscular. Se estimează că BCAA acoperă în medie mai puțin de 20% din masa musculară, ceea ce face ca acești 3 aminoacizi cu lanț ramificat să fie al doilea cel mai abundent micronutrient, deoarece doar glutamina este mai numeroasă.
Acest lucru face ca aminoacizii cu lanț ramificat să fie necesari pentru antrenament. Într-un fel, ele acționează ca combustibil pentru mușchi și îi hrănesc în timpul exercițiilor fizice, permițându-ți să te antrenezi mai greu (decât fără doza lor adecvată). Suplimentarea adecvată a acestora este crucială în sporturile de forță, deoarece dacă organismul nu are cantitatea adecvată de BCAA, va duce la descompunerea țesutului muscular, deoarece organismul va găsi aminoacizii cu lanț ramificat de care are nevoie.
Acesta este unul dintre motivele principale pentru care BCAA ca supliment câștigă în mod constant popularitate. Merită să-l cumpărați, dar cu o singură condiție. Ca și alte suplimente, BCAA trebuie achiziționat numai din surse oficiale, pentru a nu dăuna organismului.
BCAA – înainte sau după antrenament?
BCAA, la fel ca mulți alți nutrienți și suplimente alimentare, are multe aplicații care au un efect benefic asupra organismului uman. Modul în care funcționează depinde adesea de momentul în care este consumat un anumit supliment. Situația este similară cu BCAA, iar timpul exact de aport depinde de situația specifică. În funcție de propriile preferințe și de obiectivele de antrenament, utilizarea BCAA-urilor va fi mai eficientă înainte, în timpul sau după antrenament.
Vă rugăm să rețineți că BCAA funcționează în organism între 20 și 60 de minute. În ceea ce privește acțiunea și digestia proteinelor (2/4h), aceasta este o diferență destul de semnificativă. Prin urmare, merită să țineți cont de acest lucru și să ajustați aportul de BCAA la durata antrenamentului, momentul efectuării celor mai grele exerciții etc. Cu toate acestea, în cazul consumului de BCAA după antrenament, merită să o faceți relativ rapid pentru a permite mușchii să se regenereze mai repede.
Indiferent dacă planul de antrenament, scopul și dieta includ sau nu BCAA – toate suplimentele alimentare și nutrienții trebuie să fie de calitate adecvată. Pentru a evita folosirea substanțelor ilegale și a substanțelor dăunătoare sănătății organismului, ar trebui să achiziționați întotdeauna produse din distribuția oficială.