Vitamina K este una dintre acele vitamine solubile în grăsimi (altele sunt vitamina A, D și E). Este foarte importantă, mai ales la copiii mici, deoarece contribuie la dezvoltarea corespunzătoare a sistemului osos. Interesant este că este una dintre cele mai recente vitamine descoperite. Mai ales recent, puteți vedea multe suplimente alimentare care combină vitamina D3 și K2 și poate că acesta este motivul interesului crescut pentru acest compus.
Prin urmare, merită să înveți mai multe despre el pentru a ști în ce situații ar trebui să ai grijă mai ales de nivelul lui și să folosești preparate specifice. În caz contrar, va trebui să faceți față consecințelor grave ale deficienței sale.
Ce este mai exact vitamina K?
Vitamina K este de fapt un grup de vitamine care pot fi împărțite în cele care apar în mod natural și cele obținute sintetic în laboratoare. Primul poate fi împărțit în vitamina K1 și K2. În cazul primului, este de origine vegetală, iar organismul absoarbe aproximativ 50% din valoarea sa. Vitamina K2, pe de altă parte, este produsă de microorganismele care alcătuiesc flora intestinală. Ambele forme se dizolvă în grăsimi. Interesant este că vitamina K2 este aproape 100% biodisponibilă.
Cu toate acestea, numeroase forme de vitamina K sunt obținute și pe cale sintetică. Cel mai faimos este așa-zisul vitamina K3, care, spre deosebire de vitaminele K1 și K2, se dizolvă în apă și este, de asemenea, absorbită mai bine decât vitamina K1. De asemenea, este de remarcat faptul că într-un organism sănătos nu este nevoie de suplimentarea cu vitamina K. În marea majoritate a cazurilor, producția organismului și furnizarea acestuia prin alimente sunt absolut suficiente.
Cu toate acestea, în cazul oricărui tip de infecție, afecțiune sau boală a sistemului digestiv, nivelul acestuia scade dramatic. Apoi este necesară suplimentarea suplimentară pentru a evita efectele deficienței sale.
Ce simptome pot indica deficit de vitamina K?
Deși deficiențele de vitamina K la adulți sunt relativ rare, merită să știm cum ne anunță organismul că îi lipsește acest nutrient important. După ce ați observat oricare dintre ele, merită să fiți supus unor teste pentru a confirma deficiența acestuia. Deci, ce simptome pot indica deficit de vitamina K?
- Reducerea imunității organismului;
- Probleme de coagulare a sângelui, chiar și cu răni minore;
- Sângerări de la mucoase, menstruație abundentă la femei și hematurie;
- Sensibilitate corporală și vânătăi rapide;
- Diaree frecventă.
Dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să consultați mai întâi un medic. În timp ce cauza poate fi o deficiență de vitamina K în organism, merită să ne amintim că simptomele de mai sus pot avea și o origine mult mai gravă. De aceea, cel mai bine este întotdeauna să consultați un specialist care va comanda analizele adecvate și, dacă este necesar, cel mai bun curs de tratament.
În cazul unei deficiențe reale de vitamina K, merită să apelați la suplimente alimentare care conțin doze adecvate din acest compus, precum și o compoziție valoroasă care ajută la absorbția vitaminei K.