Sănătate și frumusețe

Ce știm cu adevărat despre vitamina K și merită să luăm?

Vitamina K este adesea adăugată la suplimentele alimentare care conțin vitamina D. În timp ce aceasta din urmă merită luată, mai ales toamna și iarna, când suntem expuși la deficiența ei, cum rămâne cu vitamina K, care este deja disponibilă pe scară largă în multe preparate, și care a devenit faimos relativ recent?

Totul se datorează faptului că destul de recent s-a descoperit că vitamina K poate spori efectele vitaminei D și, de asemenea, poate completa proprietățile acesteia cu mai multe aplicații interesante. Acest lucru face ca merită să aruncăm o privire mai atentă dacă avem într-adevăr nevoie de suplimentarea cu o altă vitamină.

Ce este vitamina K?

Vitamina K este de fapt un grup de vitamine liposolubile, dintre care există trei tipuri – K1, K2 și K3. Merită să le aruncați o privire mai atentă, deoarece, după cum puteți ghici, au, de asemenea, nume diferite pentru compuși și diferă unele de altele, printre altele: din cauza locului în care pot fi găsite:

  • Vitamina K1 – fitochinona (fitomendandiona) – este sintetizata de plante ca una dintre substantele omogene;
  • Vitamina K2 – metachinona – este produsa de multe bacterii „bune” care se gasesc in corpul uman si se gaseste in multe produse care sunt supuse proceselor de fermentatie;
  • Vitamina K3 – menandiona – este un compus care poate fi obținut doar sintetic (nu se găsește în natură într-o formă identică).

Acestea sunt trei tipuri de bază de vitamina K, dar merită menționat că dintre ele, vitamina K2 este probabil cea mai populară. Totul se datorează faptului că este marcat suplimentar cu simbolul popular „MK” împreună cu un anumit număr. Acesta din urmă ne spune care este numărul de reziduuri de izopren care alcătuiesc lanțul lateral. Acesta este motivul pentru care puteți auzi sau citi despre „vitamina K2 MK-7” etc.

Merită să luați vitamina K?

Vitamina K îndeplinește multe funcții importante în corpul uman, care nu ar trebui să fie indiferente. Mai mult, atunci când sunt suplimentate cu vitamina D, ambii compuși se pot completa reciproc într-un mod interesant și își pot spori efectele. Ce face exact vitamina K pentru a afla dacă merită să o luați?

  • Starea oaselor și a vertebrelor – vitamina K2 are proprietăți care îmbunătățesc starea oaselor și a coloanei vertebrale și, astfel, sporește efectul vitaminei D în acest sens.
  • Coagularea sângelui – vitamina K permite producerea de cheaguri de sânge și, astfel, participă la procesele care opresc sângerarea.
  • Reduce riscul de calcificare – calcificarea este calcificarea vaselor. Nivelurile adecvate de vitamina K previn acest fenomen.
  • Efect preventiv – vitamina K este recomandată ca compus preventiv împotriva numeroaselor boli ale sistemului cardiovascular și așa-numitele boală coronariană.

Toate acestea fac să merite să luați vitamina K, mai ales în combinație cu alte vitamine solubile în grăsimi, în special vitamina D. Aceasta înseamnă că merită să monitorizați nivelul acesteia în organism și, dacă se dovedește a fi prea scăzut, atingeți o calitate adecvată. suplimente.diete.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *