Suplimente alimentare

Cum afectează citrulina organismul?

Citrulina (de fapt L-citrulina) este un aminoacid care apare în aproape orice organism viu. De ce este acest lucru important? Pentru ca poate fi luat in siguranta de catre nou-nascutii care au diverse probleme legate de ciclul ureei sau fosfat sintetaza.

Cu toate acestea, acestea nu sunt toate proprietățile citrulinei. Recent, a devenit din ce în ce mai popular în rândul persoanelor care decid să înceapă activitatea fizică. Din ce motive? Ce mai merită să știi despre acest aminoacid?

Ce este citrulina și de ce devine populară?

Citrulina este de fapt un efect secundar al formării de oxid nitric din arginină. Este produs în mod natural în organism, dar poate fi găsit și în alimente, inclusiv: in pepeni, castraveti, dovleci, etc. Interesant, a fost extras din pepene verde si este unul dintre produsele alimentare cele mai bogate in citrulina. Dar de ce este nevoie de el în corpul uman?

În primul rând, este necesar în ciclul ureei, în urma căruia organismul excretă, printre altele: amoniac periculos. Cu toate acestea, acesta nu este rezultatul popularității sale în creștere (în special în rândul persoanelor active fizic). Acest lucru se datorează proprietăților care îmbunătățesc performanța organismului și sprijină regenerarea acestuia după antrenament.

Mai mult, asigură un nivel ridicat de oxigen în țesutul muscular al organismului. Toate acestea înseamnă că citrulina este folosită cu ardoare în mulți nutrienți și suplimente alimentare, care sunt recomandate în special sportivilor.

Cum anume afectează citrulina corpul uman?

Citrulina este importantă în primul rând datorită regenerării organismului, a cărei îmbunătățire este vizibilă chiar și după antrenament intens. Mai mult, de asemenea, îmbunătățește semnificativ performanța și reduce țesutul adipos și, în același timp, datorită naturii sale anticatabolice, protejează masa musculară. Cu toate acestea, acestea nu sunt toate motivele pentru care tot mai multe persoane implicate în industria fitness decid să utilizeze citrulina. Ce altceva mai merită să știi?

  • Îndepărtează acidul lactic și amoniacul (prin participarea la ciclul ureei);
  • Creste oxigenarea musculara prin dilatarea vaselor de sange si stimularea productiei de oxid nitric;
  • Îmbunătățește metabolismul și reduce excreția de electroliți în timpul exercițiilor fizice.

În plus, datorită fluxului sanguin mai bun în organism, citrulina asigură, de asemenea, mai puțină oboseală și astfel afectează pozitiv regenerarea post-efort. Acestea sunt doar câteva dintre multele alte proprietăți ale citrulinei, dar acestea demonstrează perfect de ce persoanele implicate în industria fitness și care practică în mod regulat activitate fizică sunt din ce în ce mai dispuse să folosească preparate bogate în acest aminoacid.

Merită să ne amintim că toate tipurile de nutrienți și suplimente alimentare trebuie întotdeauna folosite în conformitate cu recomandările producătorului, de preferință după consultarea unui specialist. Mai mult, cel mai bine este să alegeți preparate dintr-o sursă dovedită și oficială.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *