Suplimente alimentare

De ce se vorbește atât de mult despre suplimentarea cu vitamina D?

Vitamina D este una dintre vitaminele liposolubile. Este adesea numit, printre altele, vitamina soarelui sau regina carentelor de vitamine. Acesta este motivul pentru care se vorbește atât de mult despre suplimentarea acestui compus. Se estimează că aproape 80% din populația lumii suferă sau este expusă riscului de deficit de vitamina D. Acesta este motivul pentru care este popularizată pe scară largă. Cu toate acestea, merită să aruncați o privire mai atentă la motivul pentru care apare această situație și dacă suplimentarea este cu adevărat necesară.

De unde provin deficiențele de vitamina D?

Pentru a răspunde la această întrebare, în primul rând, trebuie să acordăm atenție modului în care vitamina D este furnizată organismului și cum este produsă. În primul rând, sursa sa principală și cea mai mare este radiația solară (UV). Razele care cad pe pielea umană fac ca vitamina D să fie sintetizată (așa-numita sinteză a pielii) și absorbită în organism. Deși este cea mai importantă sursă de vitamina D, este și principala problemă legată de deficiența acesteia. De ce?

Toate din cauza locației geografice (inclusiv Polonia) și a stilului de viață. Razele solare, din care se produce vitamina D, trebuie să cadă pe cea mai mare suprafață posibilă a pielii și în unghiul drept. Cu toate acestea, acest lucru este potrivit vara, de la 12 p.m. la 3 p.m. În acest timp, marea majoritate a oamenilor se află într-un birou acoperit, astfel încât sinteza pielii de vitamina D este sever limitată. Mai mult, în alte anotimpuri, când este mult mai puțin soare, organismul uman are și mai puține șanse să producă vitamina D în acest fel.

Cu toate acestea, în cazul alimentelor, cantitățile de vitamina D sunt destul de scăzute. Toate acestea înseamnă că mulți oameni care trăiesc la altitudine și latitudine similare au deficit de vitamina D, care ar trebui să fie suplimentată.

Este necesară suplimentarea cu vitamina D?

Vitamina D, responsabilă pentru multe procese cheie din corpul uman, este crucială pentru buna sa funcționare. Prin urmare, suplimentarea acestuia este necesară ori de câte ori apar deficiențe. Din acest motiv, merită să-i verificăm regulat nivelul în organism, în special toamna și iarna, deoarece este important și din punct de vedere al imunității organismului. Ce altceva afectează vitamina D?

  • Gradul de mineralizare a sistemului osos și a dinților, precum și dezvoltarea corespunzătoare a acestora;
  • Îmbunătățește absorbția multor minerale, inclusiv: calciu și previne înroșirea acestuia din organism;
  • Pe lângă întărirea sistemului imunitar, are și un efect pozitiv asupra sistemului muscular și nervos;
  • Stimulează procesele de ardere a grăsimilor;
  • Are un efect pozitiv asupra sistemului circulator.

Toate acestea fac ca merită să aveți grijă de nivelul adecvat de vitamina D din corpul uman. Mai mult, efectul său este în prezent testat în ceea ce privește combaterea celulelor canceroase etc. Prin urmare, suplimentarea cu vitamina D de calitate adecvată poate fi crucială pentru sănătatea și bunăstarea generală.

Vitamina D nu este singurul compus chimic care ar trebui suplimentat. Cu toate acestea, merită întotdeauna să vă consultați medicul sau dieteticianul înainte de a începe suplimentarea. În pasul următor, alegeți surse dovedite de suplimente alimentare și nutrienți.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *