Vitamina E este unul dintre nutrienții foarte importanți care sunt considerați a avea un efect pozitiv asupra tinereții și fertilității. Vitamina E are proprietăți anti-îmbătrânire și este una dintre vitaminele solubile în grăsimi. Ce folos are? În ce situații suntem expuși deficienței sale și când merită în mod deosebit să luăm o decizie cu privire la suplimentarea lui?
Ce este vitamina E?
De la bun început, merită să explicăm pe scurt ce este vitamina E. De fapt, este un grup de compuși care au proprietăți destul de caracteristice, în primul rând antioxidante. Este de remarcat faptul că, deși vitamina E se găsește în mod natural în 8 forme, doar una (alfa-tocoferol) îndeplinește cerințele stabilite de organismul uman. Această formă de vitamina E merită să o aruncăm o privire mai atentă.
Proprietățile vitaminei E
Vitamina E este promovată în primul rând ca un puternic captator de radicali liberi. Cu toate acestea, radicalii liberi menționați sunt responsabili în primul rând de cancer, procese de îmbătrânire și numeroase boli cardiovasculare. Acest lucru face ca vitamina E să fie foarte importantă din punct de vedere al prevenirii cancerului, precum și al imunității generale a organismului. Ce alte proprietăți, la fel de importante, are vitamina E?
- Participa la multe procese metabolice (inclusiv expresia genelor);
- Sprijină funcționarea sistemelor reproductive ale femeilor și bărbaților;
- Are un impact major asupra proceselor de coagulare a sângelui și previne ateroscleroza;
- Ajută la scăderea nivelului de colesterol rău;
- Încetinește procesele de îmbătrânire ale organismului.
Datorită proprietăților sale, vitamina E a fost supranumită „vitamina tinereții”, motiv pentru care poate fi găsită nu numai în suplimentele alimentare, ci și în numeroase produse cosmetice. Interesant este că tot mai mulți oameni decid să-l suplimenteze.
În ce situații ar trebui să luați vitamina E?
Merită spus pe scurt că deficiența de vitamina E este asociată cu consecințe grave asupra sănătății organismului. Cu toate acestea, ne putem liniști cu faptul că cantități prea mici din acesta sunt foarte rar recunoscute. Dacă apar, este posibil să observați oboseală generală, probleme de concentrare, căderea excesivă a părului și deteriorarea vederii. Simptomele mult mai grave includ anemia și infertilitatea. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că deficitul de vitamina E afectează în principal persoanele care suferă de fibroză chistică, tulburări de absorbție a grăsimilor și boala celiacă.
Dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus în situația dvs., merită întotdeauna să vizitați un medic de la început, care va decide asupra unor teste specifice și acțiuni ulterioare. Dacă există o deficiență de vitamina E, o suplimentare scurtă cu acest compus printr-un supliment alimentar valoros poate fi suficientă.