Sănătate și frumusețe

Vitaminele B – ce merită să știi despre ele?

Vitaminele B sunt responsabile pentru multe funcții importante ale corpului uman, iar unii oameni chiar le consideră cele mai importante dintre toate vitaminele. Acest lucru este interesant pentru că mulți oameni își depreciază efectele, iar vitamina C și D sunt mult mai des menționate.

Acest lucru face ca merită să aruncați o privire mai atentă asupra vitaminelor B, dintre care există destul de multe, iar suplimentarea cărora poate îmbunătăți semnificativ funcționarea corpului uman. Acest lucru este important, printre altele: cu activitate fizică crescută sau în timpul convalescenței după o boală.

Ce sunt vitaminele B?

Vitaminele B sunt o serie de compuși care includ: ele ameliorează tensiunea nervoasă, au un efect pozitiv asupra stării minții și minimizează impactul negativ al stresului asupra corpului. Este de remarcat, însă, că organismul nu este conceput pentru a le depozita, așa că acestea trebuie aprovizionate cu regularitate printr-o dietă echilibrată corespunzător.

Cu toate acestea, atunci când acest lucru nu este posibil, merită să alegeți suplimente alimentare adecvate care vă vor ajuta să vă protejați împotriva impactului negativ al deficiențelor de vitamina B.

Care sunt tipurile de vitamina B?

În general, există destul de multe vitamine din grupa B, dar merită cel puțin menționate și descrise pe scurt. Acestea nu sunt toate, desigur. Mai mult, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra funcționării lor, cel puțin luând în considerare cele mai importante.

  • Vitamina B1 (tiamina, aneurina) – actiunea sa are un efect pozitiv asupra concentrarii si ajuta la combaterea iritabilitatii. În plus, accelerează vindecarea rănilor și participă la procesarea carbohidraților de către organism.
  • Vitamina B2 (riboflavina) – are un impact semnificativ asupra funcționării generale a sistemului nervos și are un efect pozitiv asupra stării pielii și a ochilor.
  • Vitamina B3 (niacină, vitamina PP) – este utilă în lupta împotriva colesterolului crescut, dilată vasele de sânge și, prin urmare, este esențială pentru întregul sistem cardiovascular.
  • Vitamina B4 (colina) – afectează așa-numita metabolismul lipidic al organismului. De asemenea, a fost observat efectul său pozitiv asupra inimii și a altor mușchi.
  • Vitamina B5 (acid pantotenic) – această formă de vitamina B este implicată în sinteza hormonilor steroizi, neurotransmițătorilor și a altor vitamine. În plus, influențează metabolismul proteinelor-grăsimi.
  • Vitamina B6 (piridoxină) – Datorită acesteia, organismul își crește în primul rând capacitatea de a absorbi proteinele și vitaminele ADEK.
  • Vitamina B7 (vitamina H, biotină) – cea mai mare utilizare a acesteia este atribuită stării generale a părului, unghiilor și pielii.
  • Vitamina B8 (inozitol) – afectează în special sănătatea ficatului. Cu toate acestea, s-a observat că are și un efect pozitiv asupra memoriei și concentrării.
  • Vitamina B9 (acid folic) – aceasta vitamina B este cel mai des mentionata in legatura cu sarcina in randul femeilor, deoarece are un impact semnificativ asupra dezvoltarii sistemului nervos fetal.
  • Vitamina B10 (cobalamină) – are un impact semnificativ asupra producției de globule roșii din corpul uman.
  • Vitamina B12 (metilcobalamină) – este crucială în menținerea metabolismului energetic adecvat și, de asemenea, participă la procesele de diviziune celulară.
  • Vitamina B13 (acid orotic) – este crucială în contextul metabolismului acidului folic. De asemenea, susține funcționarea generală a ficatului.
  • Vitamina B17 (amigdalina) – a fost popularizată recent. În principal datorită faptului că are un efect benefic asupra luptei împotriva celulelor canceroase, care ar trebui să fie distruse de amigdalină. Mai mult, se spune că are un efect preventiv asupra metastazelor.

Atunci când suplimentați nu numai vitaminele B, ci și tot felul de alți compuși, este esențial ca aceștia să provină dintr-o sursă cunoscută. În acest fel, se asigură că nu sunt introduse substanțe nocive în organism, așa că merită să alegeți preparate de la producători dovediți din distribuția oficială.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *