Fitness și sport

Cum afectează cofeina corpul unui atlet – este nevoie de ea?

Cofeina probabil nu are nevoie de prezentare. Peste tot în lume, este consumat în cantități enorme în fiecare zi. Deși cea mai comună este cea care se găsește în cafea, merită să ne amintim că nu este singura sa sursă. Mai mult decât atât, cofeina (în cantități mai mici, desigur) se găsește și în ceai și în alte infuzii din ce în ce mai populare precum yerba mate etc. Există și suplimente alimentare.

Cofeina este disponibilă în diferite tipuri de suplimente și suplimente de antrenament. Este inclus în stimulente înainte de antrenament, pompe, arzătoare de grăsimi sau este disponibil ca un preparat separat care conține doar cofeină. Popularitatea sa în creștere și proprietățile specifice fac ca tot mai mulți oameni activi fizic, sau chiar sportivi profesioniști, decid să-l folosească. Are totul sens și este deloc necesară cofeina în corpul unui atlet?

Cofeina și proprietățile ei – cafeaua nu este totul…

Mulți oameni echivalează în mod eronat efectele cofeinei cu efectele cafelei. Deși, desigur, există mult adevăr în asta, deoarece cafeaua este cea mai populară băutură care conține cantități mari de cofeină, în cazul suplimentelor alimentare care conțin cofeină, aceasta ar fi oarecum superficială. Totul se datorează faptului că (în cazul preparatelor doar cu cofeină) concentrația acestui compus stimulator este pur și simplu mai mare decât în ​​cazul unei căni clasice de cafea sau chiar espresso. Cu toate acestea, să ne concentrăm asupra modului în care funcționează.

Cofeina aparține unor compuși numiți metilxantine și, în mod interesant, ele apar în peste 50 de specii de plante. Cofeina în sine se găsește în băuturile populare pe care le bem de obicei calde, dar anumite cantități sunt disponibile și în ciocolată, cacao și chiar băuturi carbogazoase – cola. Cel mai important este însă faptul că cofeina este un stimulent și afectează sistemul nervos al organismului, stimulându-l să acționeze. Din acest motiv este un compus apreciat în întreaga lume, fără de care mulți oameni nu își pot imagina dimineața. Totuși, în cazul cofeinei din suplimentele alimentare, situația este ușor diferită.

Cofeina în dieta unui atlet – un stimulent inutil sau o necesitate absolută?

Cofeina este în primul rând un stimulent și, prin afectarea sistemului nervos, provoacă multe reacții diferite ale corpului. Desigur, cel mai popular va fi sentimentul de excitare, care este cauzat, printre altele, de: ritm cardiac crescut. Cu toate acestea, alte efecte importante ale adoptării sale includ, printre altele: diureza sau metabolismul crescut. În plus, în cantități adecvate, cofeina poate crește ușor temperatura corpului, adică are proprietăți termogenice. Acesta este motivul pentru care este folosit în arzătoarele de grăsime. Mai mult, a contribuit și la creșterea popularității sale.

Pierderea în greutate este, fără îndoială, unul dintre cele mai comune motive pentru a vă schimba viața. Desigur, este vorba despre schimbarea alimentației, a obiceiurilor, a începerii activității fizice etc. Ne ținem adesea de obiceiuri sănătoase, iar datorită acestui lucru, putem spune că slăbirea poate însemna și începutul unei aventuri cu sportul profesionist. Cu toate acestea, nu numai din acest motiv cofeina este apreciată de sportivi. Stimularea organismului afectează și performanța organismului în timpul antrenamentului, chiar și după o zi grea de muncă etc. Mai mult, cofeina poate, într-o oarecare măsură, ameliora durerea (inclusiv durerile de cap), reduce senzația de oboseală și chiar crește vigilența. Totul din cauza stimulării deja menționate a sistemului nervos.

Cu toate acestea, merită să ne amintim că cofeina din suplimentele alimentare conține cantități mai mari decât cele consumate la consumul de cafea. Din acest motiv, poate avea în continuare proprietăți de dependență și poate provoca efecte secundare. Iată de ce se vorbește atât de mult despre necesitatea de a consulta orice tip de suplimentare cu un specialist. Numai în următorul pas ar trebui să ajungeți la suplimente alimentare valoroase care provin dintr-o sursă dovedită.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *