Vitamina D este una dintre substanțele care este recomandată pentru suplimentarea extensivă pe tot parcursul anului. Acest lucru se datorează deficiențelor sale foarte frecvente, care sunt foarte periculoase pentru sănătatea corpului uman. Îndeplinește o serie de funcții foarte importante, așa că merită să-i monitorizezi nivelul din organism prin analize de sânge și să ia măsurile adecvate pentru a elimina deficiențele sale probabile. Dar de ce este asta atât de important? De ce merită să fii interesat de nivelul de vitamina D din organism? În acest scop, merită să aruncăm o privire asupra rolului său în corpul uman.
Proprietățile vitaminei D în buna funcționare a corpului uman
Vitamina D este solubilă în grăsimi. Datorită acestui fapt, nu este excretat din organism prin urină, iar unitățile sale sunt stocate în țesutul adipos și ficat. Cantități mici din acesta pot fi furnizate prin alimente, dintre care există două soiuri de bază: vitamina D2 (de origine vegetală), vitamina D3 (de origine animală).
Cu toate acestea, în ambele cazuri acestea sunt cantități mici, deoarece cea mai mare sursă de vitamina D este așa-numita sinteza cutanată, care are loc atunci când lumina soarelui cade pe suprafața pielii. Cu toate acestea, din cauza locației geografice în care ne aflăm și a stilului nostru de viață (petrecând cantități mari de timp în interior, etc.), menținerea vitaminei D la nivelul adecvat necesită suplimente suplimentare. De ce este atât de important? Vitamina D joacă un rol în corpul uman, de exemplu:
- Vitamina D (împreună cu calciul) protejează împotriva bolilor cardiovasculare – protejează eficient împotriva atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a așa-numitelor boală arterială coronariană. Acesta este si motivul recomandarii suplimentarea cu vitamina D, deoarece hipertensiunea este si una dintre bolile foarte grave si frecvente.
- Vitamina D are un efect pozitiv asupra oaselor și dinților – este implicată în așa-numita mineralizarea țesutului osos. Mai mult, proprietățile sale vă permit, de asemenea, să reglați așa-numitul metabolismul calciului și fosforului, care este crucial pentru întregul sistem osos.
- Vitamina D scade nivelul zahărului din sânge – cu cât nivelul de vitamina D din organism este mai scăzut, cu atât nivelul zahărului din sânge poate fi mai mare. Aceasta înseamnă că poate preveni de fapt diabetul de tip 2.
Acestea sunt doar câteva dintre rolurile de bază pe care le joacă vitamina D în corpul uman. De asemenea, este de menționat că efectele sale sunt testate și pentru cancer. Suplimentarea sa poate proteja împotriva mutațiilor și înmulțirii celulelor. Acest lucru subliniază doar cât de importantă este vitamina D în corpul uman și de ce merită suplimentată.
Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?
Gama largă de proprietăți ale vitaminei D fac să merite monitorizarea nivelului acesteia în organism de dragul sănătății tale. Cu toate acestea, este dificil să testați aleatoriu toți compușii și nutrienții necesari, așa că merită să cunoașteți simptomele deficiențelor pentru a ști în ce situații, de exemplu, deficiența de vitamina D ar trebui să fie luată în considerare. La ce modificări ar trebui să aveți grijă ?
- Disfuncție neuromusculară;
- Prezența simptomelor de hipertensiune arterială;
- Căderea excesivă a părului;
- Piele uscata;
- Probleme de sănătate intestinală.
Mai mult, la copii, unul dintre simptomele populare ale deficienței este apariția rahitismului spinal. Aceste tipuri de simptome ar trebui să fie un semnal pentru a vă testa vitamina D și apoi a lua suplimente dacă este necesar. Acest regim merită practicat pentru toate tipurile de nutrienți.
Este suficient dacă iau 2000 IU de vitamina D3 în fiecare zi timp de un an întreg? Trebuie să cresc la 4000 IU toamna și iarna?
2000 IU de vitamina D3 pe zi este de obicei suficient pentru majoritatea oamenilor. Totuși, în timpul toamnei și iernii, când expunerea la soare este redusă, ar putea fi benefic să crești doza la 4000 IU pe zi. Este recomandat să consulți un medic pentru a stabili doza optimă în funcție de nevoile tale specifice.