Sănătate și frumusețe

Vitaminele B – ce sunt și care sunt proprietățile lor?

În zilele noastre, din ce în ce mai mulți oameni sunt conștienți de cât de importante sunt vitaminele B și câte dintre ele sunt. Deși foarte adesea există încă o simplă simplificare, de exemplu „deficit de vitamina B”, un astfel de termen este greu de înțeles clar.

Deși este adevărat că majoritatea vitaminelor B au proprietăți de promovare a sănătății pentru sistemul nervos și sănătatea mintală, nu toate soiurile vor avea aceleași proprietăți. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă asupra diferitelor tipuri de vitamine B și să vedeți cel puțin în general ce proprietăți au acestea.

Care sunt vitaminele B?

Vitaminele B sunt o colecție destul de mare de diferite tipuri de compuși, iar unele sunt chiar numite vitamine din alte grupuri (desigur, mult mai puțin populare). Ele sunt responsabile pentru o serie de funcții diferite în corpul uman, iar caracteristica lor comună de bază este că sunt solubile în apă. Proprietățile lor rămase sunt complet diferite, deși acest lucru nu înseamnă că sunt identice. Prin urmare, merită să aruncați o privire pe scurt la compușii care sunt clasificați ca vitamine B:

  • Vitamina B1 – cunoscută și sub numele de tiamină. Are cel mai mare impact asupra sistemului cardiovascular. Este important și din punctul de vedere al dezvoltării sistemului osos.
  • Vitamina B2 – a fost numită vitamina G și este mai bine cunoscută ca riboflavină. Are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și asupra părților corpului, cum ar fi pielea, unghiile și părul. A fost demonstrat și efectul său pozitiv asupra simțului văzului.
  • Vitamina B3 – este adesea numită și vitamina PP. Niacina este importantă datorită hormonilor sexuali, precum și cortizolului și insulinei. În plus, participă la producerea de celule roșii din sânge.
  • Vitamina B4 – numele său comun este colină. Joacă un rol în crearea și menținerea structurii adecvate a celulelor corpului. De asemenea, este important pentru țesutul muscular, sistemul respirator și procesele de memorie.
  • Vitamina B5 – este de fapt acid pantotenic. Are o gamă destul de largă de aplicații, de la participarea la sinteza vitaminelor A și D, hormoni, colesterol, acizi grași, până la producerea de bilă, globule roșii, etc. De asemenea, întărește în general sistemul imunitar.
  • Vitamina B6 – cunoscută și sub numele de piridoxină, care este responsabilă, printre altele, de pentru absorbția proteinelor și a vitaminelor ADEK. În plus, este necesar pentru producerea de hemoglobină și participă la producerea de anticorpi de către organism.
  • Vitamina B7 – numită și vitamina H sau pur și simplu biotină. Are un efect pozitiv asupra luptei împotriva simptomelor îmbătrânirii, este responsabil pentru dezvoltarea și creșterea corectă a acestuia și participă, de asemenea, la sinteza acizilor grași.
  • Vitamina B8 – numele său comun este inozitol. Are cea mai mare influență asupra așa-zisului sensibilitatea la insulină, dar are și un impact mare asupra bunăstării tale generale. Deficiența acestuia poate duce la depresie, atacuri de panică, boli oculare etc.
  • Vitamina B9 – acesta este binecunoscutul acid folic. Este necesar pentru sinteza ADN-ului. Acesta este motivul pentru care suplimentarea acestuia este atât de des recomandată femeilor însărcinate. Cu toate acestea, are, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemelor din organism, cum ar fi sistemele nervoase și hematopoietice.
  • Vitamina B12 – cobalamină, care participă la procesele de producție a globulelor roșii din măduva osoasă. Mai mult, influențează și metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor.
  • Vitamina B13 – este de fapt acid orotic, care are un efect pozitiv asupra metabolismului altor vitamine B – acid folic si B12. Efectul său pozitiv a fost demonstrat în tratamentul sclerozei multiple. Cu toate acestea, în prezent nu este o substanță bine studiată și se știe relativ puțin despre ea.
  • Vitamina B15 – numele său comun este acid pangamic. Ca și în cazul vitaminei B13, nu există încă o confirmare a efectelor sale ample asupra sănătății asupra organismului. Cu toate acestea, se crede că reduce colesterolul rău, îmbunătățește alimentarea cu sânge a mușchilor și ameliorează atacurile de astm.
  • Vitamina B17 – este de fapt amigdalina. Ca și în cazul ultimelor două vitamine B, efectul exact al acestuia asupra organismului uman nu este încă cunoscut. Cu toate acestea, se crede că poate avea un efect asupra inhibării creșterii celulelor canceroase.

Vitaminele B sunt diferite tipuri de compuși, dintre care unii nu sunt încă pe deplin cercetați. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt recomandate pentru suplimentarea zilnică în anumite cazuri datorită faptului că sunt solubile în apă.

Merită să folosiți complexe de vitamine B?

Dintre suplimentele alimentare bogate în vitamine B, cele mai populare sunt așa-numitele preparate complexe. Acestea conțin cele mai frecvent suplimentate vitamine B, precum și alte tipuri de vitamine (deși cel mai adesea va include și vitamina C solubilă în apă). Răspunsul imediat la această întrebare este da – suplimentarea lor are sens. Atâta timp cât are o compoziție valoroasă.

Înainte de a cumpăra un anumit preparat, merită întotdeauna să comparați compozițiile și să vă uitați la cantitatea de compuși specifici. Atunci merită să le comparați din toate punctele de vedere. Știind care vitamine sunt cele mai deficitare, ar trebui să alegeți suplimentele cele mai bogate în ele. Aceasta este o regulă care merită întotdeauna urmată.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *